Duiklog 30/07/2013

Door Ben van Asselt | 1 August 2013

De zon is ver te zoeken…. De regen valt met bakken uit de hemel, wat er voor zorgt dat het bijna droger is in het water dan eruit.

Vandaag doe ik een stijgproef (voor mijn NELOS 2ster brevet) met Marijke Van Cauwenberghe en Ben van Asselt. Om de duik af te sluiten, gaan we bioloogje spelen in de put…

Nadat de stijgproef goed volbracht is, zijn we weer de put in gegaan om metingen te doen aan de ankerketting van de groene boei. Deze meting doen we om de zichtbaarheid op bepaalde dieptes vast te stellen. Ben bevestigt een spool aan een kaartje waarbij hij “om te showen” mooi achteruit zwemt en met zijn lamp schijnt tot hij de bovenste twee streepjes van de kaartjes nietr meer kan zien maar het middelste dikke streepje nog wel… Hierbij heb je iemand nodig die het kaartje vasthoudt; deze eer kwam mij toe;

Toen ik dat kaartje vasthield, merkte ik twee dingen op:

1:  Mooi horizontaal stil blijven hangen is geen sinecure. …  ik zit daar constant te bewegen,  terwijl Marijke zonder een vin te bewegen mooi stil hangt en laat schijnen of het iets van niets is. Hopelijk duurt het niet te lang meer eer ik dit ook kan; of eens een cursusje gaan volgen of zo, na mijn herexamens dan… 

2: Bij de tweede maal in de put na de stijgproef begint de koude in mijn pak door te dringen  en wenste ik dat Ben sneller zijn spool oprolde… maar ja voor goed onderzoek heb je tijd nodig…hé Ben!?   Op het einde van de proef zitten we op 3 meter diepte en daar is het water zalig,  21°C op mijn duikcomputer dan toch… zo dat was dan mijn eerste ervaring met duiken, Project Baseline en mijn studierichting… best wel leuk dat die drie dus te combineren vallen en nog plezant zijn ook! 🙂

Resultaten zicht: 15m -> 3,5m / 12m -> 3,5m / 9m -> 3,5m / 6m -> 2,5m / 3m -> 4m

Resultaten temp: 15m -> 6gr / 12m -> 8gr / 9m -> 10gr / 6m -> 15gr / 3m -> 21gr

Sam De Bruyne