Blogs

Project Baseline Belgium at ANKONA Universiteit Antwerpen

Valentijnsdag was voor Project Baseline Belgium een productieve dag. Op de Groenenborger locatie van de universiteit van Antwerpen zijn we voor een tweede keer uitgenodigd door ANKONA. Antwerpse Koepel voor Natuurstudie (of kortweg ANKONA) is een koepelorganisatie die iedereen verenigt die interesse heeft voor en zich bezighoudt met natuurstudie in de provincie Antwerpen. Wij hebben daar ons project kunnen tonen en actief op zoek kunnen gaan naar Biologen die ons kunnen helpen tijdens SETL-dagen.

Ga door met lezen

Project Baseline at Duikvaker

Fantastisch dag gisteren bij beurs DuikVaker! Veel mensen gesproken en veel mensen enthousiast gemaakt. Prachtig om te zien dat zoveel mensen en teams knoepert hard werken om onze ecologische pareltjes op de kaart te zetten. Ook voor ons een goeie boost om verder te gaan in 2015. IEDEREEN is van harte welkom op de volgende SETL-dagen in de Put van Ekeren. Zondag 12/4/2015 12:00 Zondag 19/7/2015 12:00 Zondag 18/10/2015 12:00 Zondag 10/1/2016 12:00 We zullen dan ons focussen op het collecteren van de SETL-platen, temperatuur en zicht meten, foto’s en video maken.

Ga door met lezen

Natte en leuke SETL-dag

Verleden week hadden we leuke SETL dag. De project members zijn druk bezig om de gegevens te analyseren. Ondanks de regen stonden de duikers weer te trappelen om de platen te gaan halen, zichtmeting te doen, en watermonsters te verzamelen. Volgende week verwachten we onze eerste resultaten. Het plaatje laat de zichtbaarheid en temperatuur zien over een periode van anderhalve jaar. Volg ons op Facebook

Ga door met lezen

30 november SETL-dag + Lezingen / inkom gratis

30 november vanaf 12:00 zal er gedoken worden in de Put van Ekeren. Deze duik gaat in het teken staan van de SETL-platen, watermonsters, zichtmeting en fotopunt. De SETL-platen zullen worden bovengehaald om monsters te collecteren. Na de duik zullen de biologen zich verplaatsen (16:00) naar het Clubhuis van Amphora in Deurne om daar iedereen de gelegenheid te geven de gecollecteerde monsters te bekijken onder de microscoop. Om 20:00 wordt er gestart met de lezingen vanuit Project Baseline Belgium.

Ga door met lezen

Indian summer dive in de Put van Ekeren domein Muisbroek

Wat doet een mens op een een vrije zonnige dinsdag eind september in aanloop op de GUE Fundamentals course… jazeker , met een goede buddy gewoon gaan chillen in de Put van Ekeren en terwijl ook van de gelegenheid gebruik maken alle skills nog eens te doorlopen. Het is een primeur voor Bart , want tot nu toe hebben we vooral duikstekken aangedaan die meer gecentreerd liggen tussen onze beide woonplaatsen - op de Noordzee na.

Ga door met lezen

Domein Muisbroek / 14 september 8:00 / SETL-dag 2

Het is bijna tijd om de SETL-platen boven te halen! Zaterdag 14 september 8:00 briefing tot 12:00 is het zover!!! Net zoals vorige keer gaan we de vier SETL-platen boven halen, bemonsteren en terughangen. Daarnaast is het de bedoeling om een zichtmeting te doen, de zuurstof waarden te meten op 12m en 3m en willen we het fotopunt installeren. De data wordt geanalyseerd (met behulp van de provincie Antwerpen en de UA) onder de deskundige leiding van onze huis eco/biologen Els en Peter.

Ga door met lezen

Duiklog 30/07/2013

De zon is ver te zoeken…. De regen valt met bakken uit de hemel, wat er voor zorgt dat het bijna droger is in het water dan eruit. Vandaag doe ik een stijgproef (voor mijn NELOS 2ster brevet) met Marijke Van Cauwenberghe en Ben van Asselt. Om de duik af te sluiten, gaan we bioloogje spelen in de put… Nadat de stijgproef goed volbracht is, zijn we weer de put in gegaan om metingen te doen aan de ankerketting van de groene boei.

Ga door met lezen

Duiklog Denee 21/07/2013

We schrijven 21 juli 2013, een historische nationale feestdag, de koningen doen een stoelendans en met deze temperaturen van meer dan 30°C zal er veel bier vloeien… Desalniettemin kwamen wij, grotduikers, onze afspraak na om samen in Denée te gaan duiken. Jack en Marco uit Nederland (beide bekenden van het Z.E.E.P.- Zand Eiland Exploration Project, wat ook al een Global Underwater Project Baseline-initiatief is in Vinkeveen (NL), Christine (Brits-Nederlands) en ik (oude Belg) gingen dus samen duiken in Denée.

Ga door met lezen

Duiklog Muisbroek 20/06/2013

Datum: 21/06/2013 19:00 Duikers: Ben van Asselt / Belinda Paquet/ Chris Truyman Doel: Foto’s van de SETL-Platen De vier SETL-Platen zien er prachtig uit!. Vol met algen en onderop lijken er allemaal sponsjes te zijn ontstaan. Twee weken geleden hebben we de tweede SETL-dag gedaan en twee extra platen opgehangen. We zien nu alweer dat ze zijn begroeid. De zichtmeters hangen er nog altijd perfect bij. De thermocline bevindt zicht tussen de 9 en 6 meter.

Ga door met lezen

Duiklog 18/05/2013

Datum: 18/05/2013 17:00 Duikers: Ben van Asselt / Luc Torfs / Erik DeGroef / Patrick Sleds / Serge Van Velthoven Doel: Foto’s / Film van de SETL-Platen en Zichtmeting Helaas was onze trip naar Portofino Italië afgezegd vanwege slechtweer. Dan maar gaan duiken in de Put van Ekeren. Team bij elkaar geroepen en gaan. Erik zou video maken wat uiteraard weer gepaard ging met de nodige “gekheid op een stokje”.

Ga door met lezen